- Г-н Стрезов, приключи първият етап от тазгодишните BAAwards 2019 -

...
- Г-н Стрезов, приключи първият етап от тазгодишните BAAwards 2019 -
Коментари Харесай

Младите хора са голямото предизвикателство пред маркетолозите днес

- Г-н Стрезов, завърши първият етап от тазгодишните BAAwards 2019 - подаване на студентските планове. Как оценявате интензивността и качеството?

- Това е вторият сходен конкурс след миналогодишния и равнището се подвига. Идеята е да насърчаваме младежите, занимаващи се с маркетинг, да бъдат оптимално изобретателни и дейни. За нас е значимо те да се развиват и да получат опция за самопризнание, да приложат наученото. А за какво не и да получат възможни оферти за бъдещо кариерно развиване? Една от главните цели на BAAwards е точно тази: студентите да израснат в сферата, която са избрали. Конкурсът може да се трансформира и в добра платформа, която да свързва учащите и бизнеса. Голяма част от хората в журито имаме водещи функции в маркетинг отделите на едни от най-големите компании в страната. Всеки човек и план ще бъде оценен от хора, които след това могат да се окажат положителни работодатели. Ценно за мен е, когато виждам, че екипът е положил старания да направи нещо свое, да показа концепциите си по отношение на своето си виждане, а не ги е заимствал от съществуващи такива.

- Видяхте ли това в студентските работи?

- Забелязах, че младежите най-вече се вълнуват от планове, които са еко, био, за здравословен живот и така нататък Този интерес се отразява и на насочеността на подадените приложения. Появиха се да вземем за пример много забавни хрумвания, ориентирани към възстановяване на обичайни артикули с по-биологични съставки. Има план, в който българската боза е разнообразена по много забавен съгласно младите метод. Вижда се тяхното предпочитание за понижаване на захарта, за вложение на така наречен суперхрани. Дори цветовата гама към този момент се разнообразява. Младите си показват бозата да вземем за пример розова посредством вложение на биосъставки. Това е един от забавните планове.

Другото, което доста ги вълнува, е по какъв начин все по-добре да употребяват обществените мрежи. В интерес на истината стигането до младежите е едно от най-интересните провокации пред маркетинга през днешния ден. Лесно се стига до хора, които гледат телевизия. По-трудно се стига до консуматори, които са динамични и прекарват времето си в разнообразни общности и групи. Грабването на тяхното внимание изисква много по-прецизно таргетиране. От тази позиция концепциите на младежите са забавни за нас. От тях получаваме информация по какъв начин те мислят, къде се събират, какъв брой време стоят в една или друга мрежа, какво четат и така нататък Лесни, бързи, смилаеми формати – това е нещото, което младежът цени преди всичко.

- Проектът за налагане на розова боза или обществените мрежи имат по-голям късмет да завоюват премия?

- Всеки план има равни шансове. Ние като жури следваме общо откритите критерии и всеки един от нас открива забавни неща в студентските приложения. Част от плановете са на хора в първи курс, само че има и на по-напреднали. Определено се вижда израстването.

- А от какво най-вече ще се интересувате в двата така наречен съществени състезанието - за рекламодатели и рекламни организации, за които подаването на акции върви?

– За мен едно от най-важните неща по отношение на рекламодателите, както е и в студентския конкурс, е ясно дефинираната, съответна и измерима цел на акцията, последвана от тъкмо избраната таргетна и медийна публика. Послания и информационна тактика, отразяваща заложените цели. Разбира се, тук равнището, което се търси от приложенията, е много по-високо спрямо състезанието за към момента учащите се. Фокусирани сме върху всички метрики, заложени в приложението. При рекламодателите извънредно значима е частта с постигнатите резултати от акцията. Краткосрочното и дълготрайното отражение върху марката – артикул или услуга. Правилното систематизиране и вложение на ресурсите също е от огромно значение, защото всички работим с предел на средствата. Затова е значимо да забележим, че те са вярно разпределени. Използването на интегрирани похвати и акции, включващи 360° маркетинг, е нещо ценено в актуалния извънредно конкурентен пазар. Да не забравяме и главните цели на маркетинга – да следва или да основава потребителските потребности, само че несъмнено, да бъде профитабилeн за компанията и да развива марката.

Относно информационните организации едно от най-важните за мен неща е да виждам отражение и следване на заложения брийф. Този конкурс прави оценка на първо място постигането на бизнес задачите, а не толкоз творчеството. Важно е информационната част да следва и да поддържа маркетинговите цели. Една връзка е добра, когато реализира задачите си. Креативността би трябвало да е канализирана в тази посока. Конкурсът на БАР е конкурс с ясно дефинирани критерии и бизнес отражението има значима роля в тях. Считам, че за организациите състезанието ще е една добра платформа за изява пред бизнеса и една добра посока за още по-доброто съдействие сред бизнес и организации.

- Кои са най-честите неточности, които експертите по маркетинг позволяват?

- Дългият ми опит в сферата е посочил, че постоянно срещана неточност е да се тръгне в обратна посока. Както споделих, маркетинговият развой би трябвало да следва заложените цели, само че постоянно е примамливо първо да се набележи изобретателна концепция и въз основа на нея да се гради цялостната идея. Идеята и посланията са изразни средства, които би трябвало да следват задачата, а не да се случва противоположното.

- Защо за бизнеса в България и за информационните организации е потребно да вземат участие в състезанието на БАР?

- Според мен това е една доста потребна посока на задълбочаване и възстановяване на симбиозата сред бизнеса и организациите за канализиране на творчеството. Основната цел на BAAwards е да се изяви и да бъде оценен персонажът, който основава положителната маркетингова акция. Идеята на състезанието е да изведе напред личността, защото практиката демонстрира, че работейки в корпоративна среда, постоянно триумфите се дефинират като общи за компанията. Ние обаче желаеме да покажем хората, които стоят зад една печеливша тактика.

- Вие и вашата компания към този момент сте печелили BAAwards в категорията " Нов артикул ". Имахте ли чувството, че вършиме нещо, което ще бъде наградено?

- Миналата година имахме достойнството да спечелим премия в тази категория. За нас това в действителност беше артикул, чиито резултати се оценяваха като доста положителни, надхвърлящи първичните ни упования. Това беше разпознато и оценено и от журито. Ключът към триумфа съгласно мен е в положителния експерт, преди всичко. Говоря за опцията маркетологът да откри най-хубавия път за реализиране на заложената пред марката цел. Правилни, навременни и смели решения, довели до сполучлив резултат на съответната акция.

Конкурсът на БАР е отворен за всички положителни планове. За благополучие, в България те се случват и всеки един е добре пристигнал да взе участие.

- Отрази ли се премията на отношението на сътрудниците и клиентите, на продажбите?

- Наградата оказа извънредно влияние върху мотивацията на екипа, осъществил отличената акция. Ценно е да получиш тази оценка от елита в региона на маркетинга в България. Разбира се, това дава и отражение при връзката по цялата верига вътрешно в компанията (селс форс, сътрудници от другите отдели), както и при клиентите. Дава още един щрих към продукта и пазара. Относно VICKS съумяхме да създадем един от най-успешните лончове в Европа. Вярвам, че значима роля за това играят мотивацията и отдадеността на целия екип, основа на което е и тази премия.

- Също по този начин сте и ръководител на УС на БАР – уредник на BAAwards. Какви са задачите на асоциацията в близко и по-далечно бъдеще?

- Основните цели на БАР са в България да се сътвори по-добра медийна и информационна среда.Това е ДНК-то на нашата организация. В този подтекст си задаваме няколко ясни, по-краткосрочни и дълготрайни цели. Една от основите е основаването на ясни и съответни метрики за телевизионната и цифровата среда. Участваме и даваме своите оферти в голям брой европейски и национални секторни информационни регулации. Не на последно място, извънредно значимо за нас е популяризирането на BAAwards като място, в което опитните и младите маркетолози могат да намерят самопризнание за своята работа, както и набиране на нови членове на БАР.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР